Danas Vam predstavljam recenziju, gostijuću recenziju Dr. Hauschka kreme od matičnjaka. Piše je Dunja, moja sestra/arhitekta/filozof i antibjuti poznavalac, ta daaa.. :)


(Od sestre sam dobila smernice šta treba da pišem, tj pitanja na koje bi trebalo da odgovorim)
Od Dr.Hauchka-e sam prvo koristila kremu od dunje, koju sam dobila kao poklon za rođendan. I zbog imena, mislila sam da je to savršena krema za mene. Međutim, ona je namenjena za suvu i osetljivu kožu, a ja imam kombinovanu. Na preporuku (i u tom trenutku nije bilo kreme od dunje) sam uzela ovu, Melissa Day Cream. Normalno naziv mi nije bio ni približno lep (pošto sam egomanijak). U glavi mi se motalo - šta je uopšte Melissa (matičnjak). Neki od sastojaka su: matičnjak, hamamelis, zečija detelina, bela rada..
Krema se brzo i lepo apsorbuje. Ostavlja mat finiš (ne razumem se u te stvari). Osećaj na licu je lagan. Lepo kontroliše i balansira kožu lica, što je čini mi se najbitnije kod kombinovanog tipa. Krema od dunje mi je bila malo masnija (ili tako nešto) što mi više odgovara za zimski period, mada ovu još nisam probala u nekim hladnim uslovima. Koža mi je mekša kad koristim ovu ili kremu od dunje.


Miris je mnogo dobar, kao sveže ceđen limun + nešto nešto. (matičnjak se još zove – limun trava)

Pakovanje je lepo; izgleda luksuzno, pomalo minimalistički. Tuba je metalna (aluminijum verovatno) i daje utisak kvaliteta, odnosno kao da im je stalo do svakog detalja (ova kuća se veoma brine za okolinu, životinje, zajednice u nerazvijenim delovima sveta i sl). Dizajn je jednostavan, i postoje samo osnovne informacije na nemačkom, engleskom i francuskom jeziku. Pakovanje je praktično za upotrebu; lično više volim metalne no plastične tube jer se deformišu istiskivanjem. Uopšteno tuba k’o tuba – praktična je.

Pre nego što sam krenula da pišem, pogledala sam nekoliko review-ova o ovom proizvodu, i pojedinima se krema uopšte ne sviđa zbog nekoliko razloga. Prvi jeste da sadrži mnogo alkohola u sebi što može da izazove iritaciju; drugo, sadrži neke biljke koje mogu iritirati kožu; sadrži previše ulja (za masnu ili kombinovanu kožu); miris je prejak i nije prijatan; krema se nije pokazala kao što se reklamira.


Ovo me je malo razočaralo i krenula sam da se preispitujem. Ipak, što se tiče moje kože, nisam osetila nikakvu iritaciju ili nešto slično. Da li radi ono što kaže da radi? Meni da, krema od matičnjaka je kreirana da zadovolji potrebe kombinovane, ili kombinovane osetljive kože. Ekstakt matičnjaka, bele rade, hamamelisa i šargarepe u sinergiji rade da dovedu u balans količinu vlage i sebuma u koži. Skuplja pore i hidrira, a lagana tekstura ne opterećuje kožu tokom dana. Da li sadrži previše ulja? Čini mi se da ne, zadovoljna sam kako se postiže balans između suvljih i masnijih delova lica. Da li vredi koliko košta? To je osetljivo pitanje za mene, pošto volim da dam dosta para za nešto što mi se sviđa. Uglavnom, mislim da treba dati više za firmu koja se brine o načinu proizvodnje i čija filozofija i etički principi žive u saglasju sa prirodom.

Trenutno najdraža krema mi je ova. Volim mirise prirodne kozmetike, ili kako sam pročitala u prospektu Dr.Hauschka-e, da mirišem kao bašta.